Regulatorisk

Ascelia Pharma AB: Analyguiden: Viktigt avtal för Oncoral

2021-11-11

Ascelia Pharma rapporterade inga överraskningar i resultatet för tredje kvartalet men ingick ett spännande kliniskt samarbete med det japanska onkologibolaget Taiho Pharmaceutical. Analysguiden upprepar deras motiverade värde.

Samarbete med Taiho Oncology
Ascelia ingick i september ett kliniskt samarbete med det japanska onkologibolaget Taiho Pharmaceutical, en del av Otsuka-koncernen, om att kombinera Oncoral med Taihos cancerpreparat Lonsurf i en uppkommande fas 2-studie. Studien ska undersöka kombinationen av cellgifterna hos patienter med metastaserad magsäckscancer och väntas börja inkludera patienter under början av nästa år.

Lonsurf har en kompletterande kemoterapeutisk verkan och genom att kombinera denna effekt med irinotecan i tablettform (Oncoral) tror vi att en potent hämning av cancerceller kan bli möjlig. Irinotecan i intravenös form har redan testats i kombination med Lonsurf i prekliniska studier och visat tydlig synergistisk effekt.

Inga stora förändringar i prognoser
Ascelia presenterade i förra veckan resultat för årets tredje kvartal. Vi ser inga stora överraskningar i rapporten utöver att kostnaderna för perioden var något lägre än vi räknat med. I närtid ser vi särskilt fram emot presentationen på radiologkonferensen RSNA av bolagets studie av Orviglance i jämförelse med det gadolinium-baserade kontrastmedlet Multihance. Denna studie genomfördes på patienter utan njursvikt och visade goda effekter på de mått som är inkluderade i den pågående fas 3-studien på patienter med njursvikt.

Ascelias studie av interaktion mellan matintag och Orviglance, som sväljs i form av en lösning, har också betydelse för om medlet ska kunna ges till patienter utan föregående fasta. I den pågående fas 3-studien ska patienten fasta före intaget av Orviglance.

Motiverat värde 52 kronor ligger fast
Förseningen i bolagets fas 3-studie SPARKLE har fått aktiemarknaden att inta en mer avvaktande inställning till aktien. Vi ser fortfarande chansen för ett positivt utfall i fas 3 som mycket god (80 procent) när utfallet presenteras nästa år, möjligen runt halvårsskiftet. Vi förväntar oss också att bolaget hittar en kommersiell partner för marknaden utanför USA under 2022-23. I våra ögon är en lansering av Orviglance möjlig i USA tidigt 2024, i bästa fall sent 2023. Motiverat värde 52 kronor ligger fast.

Läs hela analysen (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-ascelia-pharma-viktigt-avtal-oncoral)